Bernadita in Vlaanderen

Een geweldig gesprek met Bernadita. We deden het interview na 5 maanden in ons land. Het interview was in het Engels - maar Bernadita begrijpt bijna alles in onze taal. Om het te spreken voor een interview, daarvoor ging het niet vlot genoeg.
Bernadita is in Januari aangekomen en blijft maar voor een semester.


Hoe ben je ertoe gekomen om naar Vlaanderen te gaan op uitwisseling?

We hebben vroeger in Italië gewoond. Europa was ons niet totaal onbekend. Het leek een mooie kans om een jaar naar Europa te komen. Oorspronkelijk wou ik met een andere organisatie dan YFU op uitwisseling gaan. Maar toen kwam corona en werd alles geannuleerd. Toen kwam ik YFU tegen. Via YFU kon ik een fashion programma volgen in Estland en Vlaanderen.

Veel meer keuze was er niet. Ik zou bij het vertrek al 18 jaar zijn, en dat wordt niet in elk land aanvaard. Eigenlijk wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik had wel over Vlaanderen gehoord en kende een beetje van de cultuur. Maar voor de rest had ik er geen idee van.


JE BENT HIER IN HET FASHION PROGRAMMA. KAN JE WAT VERTELLEN OVER JOUW ACHTERGROND?

Ik was al met mode bezig toen ik nog erg klein was. Toen ik 12-13 jaar was ben ik heel wat modeontwerpers tegen gekomen - ik las ook veel over fashion.Voor mijn 15de verjaardag had ik geld gekregen. Daarmee heb ik een stikmachine gekocht. En toen was ik echt vertrokken. De leraren op school en mijn vrienden gaven me ook aan dat ik er erg goed in was. Het is gewoon mijn passie.

"Het is anders hier dan in Argentinië . Mijn klasgenoten plannen veel meer op voorhand. Zo ben ik niet echt. Later zal ik zeker met hen in contact blijven!"

HOE IS HET VOOR JOU OM NAAR EEN MODESCHOOL TE GAAN?
Ik heb heel wat nieuwe dingen geleerd. Ik ben nu veel creatiever geworden. Het is een geweldige school. Ik zou er altijd willen zijn. Gelukkig spreken de leraren ook Engels. Nu kan ik ze in het Nederlands verstaan. In het begin was dat natuurlijk erg moeilijk.

In mijn klas heb ik heel wat vrienden gemaakt. We spreken niet zo vaak af na de schooltijd. Het is anders hier dan in Argentinië. Mijn klasgenoten plannen veel meer op voorhand. Zo ben ik niet echt. Later zal ik zeker met hen in contact blijven! Ik voelde me wel welkom. Ze nodigden me uit om samen te werken.

Bernadita geeft nog aan dat vrienden maken voor haar erg belangrijk was.


Het schoolsysteem in Argentinië is totaal anders. In Argentinië was het veel meer wiskunde georiënteerd. Nu is het echt goed. Ik leer nu veel meer de dingen die ik belangrijk vind.

HOE WAS JOUW AANKOMST IN VLAANDEREN?
Het eerst gevoel dat ik had ging over de taal. Ik dacht dat ik die nooit zou kunnen begrijpen. Ik vroeg me af hoe ik die zo snel zou kunnen leren. Mijn gastgezin woont in West Vlaanderen. Ik hou van de mensen daar. Maar ik hou ook heel veel van Brussel. Vooral van de Grote Markt bij nacht, Manneke Pis, het Koninklijk Paleis en gewoon wat door de straten dwalen. 

WAT HEB JE GELEERD IN VLAANDEREN?

Ik ben vooral zelfstandiger geworden. Ik leef nu meer mijn eigen leven. Ik ben niet meer heel de tijd bij mijn (gast)ouders. Dat was in Argentinië anders. Ik denk dat mijn ouders even moeten wennen aan mijn gewonnen zelfstandigheid wanneer ik terug ben.

Hoe is het binnen jouw gastgezin?

Het is geweldig. Mijn gastouders zijn geweldige mensen. Ze ondersteunen me veel. Ik heb een uitzonderlijk goede band met mijn gastmoeder. We kunnen over alles spreken.

In het begin was het vreemd om geen gastbroers of zussen te hebben, maar dat werd ik snel gewoon. Misschien is mijn gastgezin niet het meest typische Belgische gezin. Alles is erg relaxed. Er zijn voor mij geen moeilijke gezinsregels.

Wat me wel opvalt is dat Vlamingen altijd maanden op voorhand plannen. We weten precies waar we binnen enkele weken naartoe gaan.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Voor ze naar Vlaanderen kwam droomde Bernadita ervan om in Parijs mode te gaan studeren. Ik vroeg haar of dat nog steeds haar plan was.“Nee, ik ga niet in Parijs studeren. Ik ga naar Antwerpen. Ik wil Visual Arts - Costume Design gaan studeren aan de Koninklijke academie voor fijne kunsten in Antwerpen. Een opleiding die in het Engels gegeven wordt”.We sluiten het interview af. Bernadita geeft nog mee dat ze graag bij YFU betrokken blijft. Misschien hebben we er een toekomstige student counselor bij denk ik.

Word gastgezin