Gastpapa - Tony
Interview met Gastpapa Tony

Hoe heb je over gastgezin worden en YFU gehoord?

Vorig jaar zag ik op Facebook een oproep om gastgezin te worden voor een internationale student. Ik reageerde meteen, want ik vond het een leuk idee om mijn huis te openen voor jonge mensen van over de hele wereld. Helaas ging die match niet door, omdat de ouders van de student liever niet wilden dat hij naar België kwam. Maar ik was vastberaden om gastgezin te worden, dus bleef ik zoeken.

Hoe verliep het proces en contact met YFU?

Ik had contact met Jacob van YFU. Hij legde me uit wat er van me verwacht werd en hielp me bij het vinden van een geschikte student. Na een paar dagen al kreeg ik bericht dat er een student was die bij mij geplaatst kon worden.

Hoe was de eerste kennismaking met je gaststudenten?

Met mijn eerste student ging het heel snel, want hij zat al in een tijdelijk gastgezin. Hij was er binnen een paar dagen. Het was even wennen, maar al snel voelde hij zich thuis. Met Noah, mijn huidige gaststudent, had ik wat meer tijd om kennis te maken, omdat ik langer wist dat hij zou komen. En volgend jaar komt er alweer een nieuwe student!

Hoe waren de eerste weken met de student(en) in de huis?

In het begin was het een beetje onwennig, want ik had al een tijdje alleen gewoond. Maar al snel gingen we samen koken, wandelen, films kijken en leuke dingen doen.

Hoe communiceerden jullie in het begin?

In het begin spraken we vooral Engels, want dat is de taal die de meeste studenten spreken. Maar na een tijdje leren ze Nederlands op school en durven ze ook meer Nederlands te spreken. Nu gaat het met Noah al heel goed met Nederlands.

Wat heb je geleerd van je gaststudenten?

Ik heb heel veel geleerd over andere culturen en gewoonten. Zo leerde ik bijvoorbeeld van mijn eerste student een aantal Tsjechische woorden en liedjes. En met Noah leer ik nu meer over België.

Wat is je mooiste herinnering met je gaststudenten?

Er zijn zoveel leuke herinneringen! We hebben samen gekookt, gebarbecued, Brussel bezocht, naar Mini-Europa en het Atomium geweest... En ik vind het ook heel leuk dat ik via Noah andere studenten leer kennen en betrokken word bij het schoolleven.

Zou je anderen aanraden om gastgezin te worden?

Zeker! Het is een ontzettend leuke en leerzame ervaring. Je leert nieuwe mensen kennen, opent je huis voor andere culturen en maakt van alles mee. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen.

Zijn je gaststudenten van plan om jou terug te bezoen?

Ja, met mijn eerste student heb ik nu nog altijd contact. En de week voordat hij vertrok hadden zijn ouders ook gezegd van: “ja, als Tony wil naar Praag komen, mag hij hier in huis komen. Hij zal hier altijd welkom zijn!” En ik heb ook gezegd tegen Oldrich: “kijk, als je wel terug naar België wil komen, laat het weten. Altijd welkom”. En hij heeft gezegd: “ja, ik ga dat zeker doen... maar ik moet mij eerst concentreren op mijn studies... ...en als ik vakantie heb, dan kom ik zeker terug”.